Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 2%, след като Рияд изненадващо повиши петролните си цени за Азия

Петролните фючърси поскъпват с около и над 2% през днешната търговия след две поредни сесии на поевтиняване, след като Саудитска Арабия изненадващо обяви, че повишава цените на петролните си доставки за купувачите в Азия за следващия месец.

Петролните търговци продължават да следят и напрежението в Близкия изток и в частност в Червено море, като преди малко йеменската група Хути съобщи, че притежаваният от САЩ кораб за насипни товари "True Confidence" е бил изоставен в Аденския залив, след като е бил ударен от техни ракети. 

Групата добави, че трима членове на екипажа са в неизвестност, а други четирима са с изгаряния. След нападението моряците са били прехвърлени на спасителни лодки.

Според Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) инцидентът е станал на 54 морски мили югозападно от Аден, Йемен.

Всичко това допринесе за подновеното поскъпване на черното злато през втората половина на днешната търговия, както и известното поевтиняване на долара спрямо останалите водещи валути след изказването на шефа на Фед Джером Пауъл пред финансовата комисия на Камарата на представители, че Централната банка на САЩ все още оаква понижаване на лихвите през тази година.

Към 17.20 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 1,8% към 83,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,5% обратно над 80 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Междувременно Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) отчете, че търговските запаси на суров петрол, без да се включват тези в Стратегическия петролен резерв (SPR), са отбелязали увеличение с 1,4 млн. барела до 448,5 млн. барела през седмицата до 1-ви мат.

В петролните рафинериите пък са постъпвали средно под 1,53 млн. барела на ден, което представлява растеж с 595 хил. барела дневно в сравнение със средната стойност за предходната седмица. Самите рафинерии са работили през последната седмица с 84,9% от капацитета си. Производството на бензин пък се е повишило и е достигнало средно 9,6 милиона барела на ден.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна