Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна масирана нощна атака с руски дронове в Одеса

Одеската Спасо-Преображенска катедрала пострадали при руски ракетен удар през юли 2023 г.
Снимка: АФП

Поредна масирана нощна атака с руски дронове в Одеса и Одески район, този път към 02:00 часа през нощта, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм", предаде БТА.

Повредени са административни сгради и инфраструктурно съоръжение след нощната атака с дронове в Одески район, посочи Олег Кипер.

"На място е възникнал пожар, който е потушен своевременно. Ударната вълна е избила стъклата на няколко къщи наоколо, отломките са разрушили стопански сгради. Загинали и ранении няма", информира областният управител.

Нападението продължи час и половина. Подразделенията за противовъздушна отбрана са отблъснали няколко вълни на дронове от акваторията на Черно море. Сложните маневри на дроновете между жилищни сгради и индустриални квартали са затруднили работата на противовъздушната отбрана.

"Нашите сили на отбраната успяха да свалят 10 дрона  от типа "Шахед-131/136" в небето на Одеса", каза Олег Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени