Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при президента: ИТН на "Дондуков" 2

Консултациите на държавния глава Румен Радев приключват след разговорите му в с представителите на най-малката ПГ в парламента, тази на "Има такъв народ".

Те вече определиха евентуалната бъдеща ротация на премиерите на първите две формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като "лицемерие".

Днес държавният глава попита и тях попита как виждат съставянето на правителство в този парламент и дали имат формула, която да предложат, ако получат третия мандат и дали виждат друга конфигурация в това Народно събрание, която да доведе до устойчиво управление.

"Преговорите са задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, които би трябвало да бъдат независими, но когато две сили ги избират, те ще вардят техните интереси", отговори председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според него този парламент вече е изчерпан и трябва да се върви към предсрочен вот.

"Този парламент вече е изчерпан, в момента на съставянето на правителството, самото зачеване на това управление беше порочно. Резултатът го видяха всички, 9 месеца по-късно. Едни вредни промени в Конституцията, част от тях са направени, само защото сте Вие", обърна се той към държавния глава.

"Най-добре е да се отиде на предсрочни избори, за нас правилният подход е експертно правителство, с широка парламентарна подкрепа, с програми по сектори и разписана във времето, а не едни общи приказки – да се борим с корупцията и съдебна реформа, но незнайно как да се осъществи", посочи Йорданов.

"Те разсъждават само с хора - къде е мой човек, къде не е. Липсва политическа мисъл. Този парламент няма смисъл", убеден е той. 

"ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ние ще имаме повече, други партии също и тежестта на партиите ще е различна, и евентуално тогава може да има разум сред партиите", заключи Тошко Йорданов.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна