Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай засилва връзките в отбраната с Малдивите, Шри Ланка и Непал

Снимка: Ройтерс

Китайска военна делегация днес приключи визита в три от най-близките съседи на Индия – Малдивите, Шри Ланка и Непал, чиято цел бе засилване на двустранните отношения в отбраната и задълбочаване на връзките в регион, който Делхи смята за своя сфера на влияние, предаде Ройтерс.

Делегацията на китайската армия е провела "задълбочени дискусии" за двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и са достигнали различни точки на "консенсус" по време на визитата от 4 до 13 март, съобщи министерството на отбраната на Китай в становище.

Преговорите са се фокусирали над регионални и проблеми около сигурността в "обогатен контекст на военното сътрудничество" между Китай и трите страни, се казва още в съобщението.

Връзките между Пекин и Делхи са още по-напрегнати през последните месеци, след като през 2020 г. достигнаха най-ниското си ниво от години, когато 20 индийски и четирима китайски войници загинаха в граничен сблъсък.

Във вторник Индия отхвърли китайски възражения срещу визита на премиера Нарендра Моди през уикенда в източната част на Хималаите, която Китай смята за част от Тибет.

В същото време Китай се опитва да засили връзките с нации в Индийския океан, след като втората по-големина икономика в света отвори границите си след 3-годишни самоналожени ограничения заради Covid-19.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна