Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският обмен между Белгия и Русия се е понижил чувствително през 2023 г.

Снимка: Ройтерс

Заради войната в Украйна търговският обмен между Белгия и Русия през миналата година се е понижил чувствително, съобщиха белгийски медии, като се позоваха на данни на Агенцията за международна търговия, предаде БТА. 

Отчита се спад с една четвърт на износа към Русия и със 70 на сто на вноса. В абсолютна стойност белгийският износ към руската страна е достигнал 2,64 млрд. евро миналата година, а вносът - 3,79 млрд. евро. 

Водеща стока при вноса от Русия остава втечненият газ с дял от 45,1 на сто и на стойност 1,71 млрд. евро. За сравнение от 2022 г. този дял е намалял с 28,1 на сто. Общо Белгия е ограничила вноса от Русия на минерали с 2/3 - от 11,28 млн. тона на 3,83 млн. тона. Белгийския износ е съставен основно от химически вещества, главно лекарства и ваксини, показват данните.

През 2022 г., когато руските войски нахлуха в Украйна, двустранната търговия не е била особено засегната, въпреки първоначалните санкции на ЕС, се отбелязва в информациите. Тогава дори е бил отчетен ръст по абсолютна стойност заради рязкото поскъпване на газа и увеличението на доставките на втечнен газ през белгийското пристанище Зеебрюге. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна