Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа на световната сцена

Снимка: Георги Цветков

В годината на евроизборите е важно да преосмислим своята принадлежност към Европейския съюз и да си дадем сметка какво ни дава тя.
В този епизод търсим сферите, в които ЕС е лидер на световната сцена, в които „задава тон“ и има водеща роля – сфери като икономика, култура, образование, хуманитарна помощ, здравеопазване, кръгова икономика, регионална сигурност. И не само.

Ще си припомним защо ЕС понякога е определян като „чудо“ и как се обединяват държави, многократно воювали през вековете, за да вървят заедно по европейската пътека.
И как в бързо променящия се свят днес Евросъюзът трябва също да се променя и да бъде все по-единен и с все по-малко вътрешни нормативни прегради, запазвайки културните европейски ценности и национална идентичност.

Своите размисли по тези теми споделят:

  • Проф. Ингрид Шикова, съосновател на катедра Европеистика в Софийския университет: 
"На международната сцена ЕС е глобална търговка сила, защото едно е ЕС да води преговорите с държави като Индия или Япония и съвсем друга една малка страна да го прави; ЕС е нормативна сила, подкрепяща правата на човека, демокрацията, многостранните организации, както и, разбира се, регионалната сигурност."

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България:

"Една от важните теми от последния мандат на европейските институции е кръговата икономика. 2,2 милиарда тона отпадъци генерира ЕС на година – много инициативи и законодателни решение бяха приети за тяхното намаляване. ЕС е лидер в сферата на хуманитарната помощ."

  • Доц. Тодор Ялъмов, заместник-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“ в Стопанския факултет на Софийския университет:

"Европейският съюз е лидер в индустрията на свободното време, в здравеопазването, в различни продуктови ниши. Всяка година 900 000 студенти от извън ЕС учат в рамките на съюза, а 1 600 000 учат в друга държава, а не в тази, в която са родени в ЕС. Но Европа щеше да бъде още по-силен играч, ако мечтите на основателите на ЕС се бяха сбъдвали по-бързо по отношение на единния пазар, особено в образованието."

Момчил Миланов,  асистент по международно право в Женевския университет, завършил е европейско право и европеистика в Страсбург и в Колежа на Европа в Брюж:

"ЕС безспорно е икономически гигант, Европа продължава да бъде водеща в културно отношение. Хубаво е обаче да се замислим в какво ЕС не е лидер и да работим в тази посока."

Още по темата чуйте тук.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна