Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Здравка Василева

Днес сме на гости в артистичното и цветно ателие на художничката Здравка Василева. Тя е родена на 30 септември 1977 в Пловдив. През 2003 година завършва НХА, гр. София със специалност "Живопис".

През 2004 след проведен конкурс е назначена за редовен асистент в катедра "Живопис".

През 2010 г. защитава докторска дисертация на тема "Творчеството на Петър Дочев в контекста на художествените процеси в българското изобразително изкуство от 60-те до 90-те години на XX век".

Сега е професор по живопис и композиция, ръководител на Ателие 52 и зам.-ректор художественотворческа дейност на НХА.

За творческия процес и изкуството Здравка Василева казва:

"Платната носят идеята не за картина - разказ, а за картина-състояния. В творческия процес до голяма степен се ползват, асимилират и фрагментират спомени от миналото, нещо като флаш памет, визуален склад, чиито фрагменти избираемо заемаме, за да създадем желано място, време, образ, цвят, но със значение и въздействие днес и сега. Репрезентирането и репродуцирането на цитати от миналото е до някаква степен желание и стремеж на художника да се плъзга нагоре-надолу по хоризонталата на времето в опит да го преодолее, т.е. да го спре, (да го забави), да го върне за определен момент - да възстанови история или да го забърза, за да пропусне  нещо. Картините ми са различни времеви откъси, сглобени в картинното пространство, подчинени на своя контекстуална рамка и композиционна логика".

Галеристката Вихра Пешева от галерия "Астри" пише за нея:

"Артистичната значимост на Здравка Василева не се свързва с натрапливи и агресивни кампании и изяви. Напротив! Деликатно, почти съзерцателно, но с устойчиви идеи за стойностите в изкуството и в живота, по женски нежна и твърда, Здравка Василева гради своя личен път в изкуството със своя характерен, запомнящ се и уникален образ на живописец. И не само собствения си свят, но и този на своите студенти от Националната художествената академия. Като професор по живопис и композиция, на проекти, студентски изложби и ателиета тя е от водачите на новите поколения млади живописци".

Здравка Василева има много самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участва и в много общи изложби и проекти.

Предлагаме ви фоторазходка в прекрасното ѝ ателие.











Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна