Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е близо до съгласие за удължаване на търговската подкрепа за Украйна

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз се доближи до постигането на съгласие за удължаване на търговската подкрепа за Украйна с още една година, като същевременно бъдат създадени по-силни предпазни мерки, за да се предотврати твърде високия внос на определени продукти, съобщава Блумбърг.

Постоянните представители на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение в ранните часове на сряда за подновяване на суспендирането на вносните мита и квотите върху украинския износ за ЕС до юни 2025 г., според изявление на Европарламента, цитирано от Блумбърг.

Търговските мерки са предназначени да подкрепят Украйна от началото на руската инвазия, тъй като земеделският сектор е жизненоважна част от нейната икономика и някои пристанища остават блокирани заради войната.

Въпреки това ЕС ще засили защитата на чувствителните селскостопански продукти като захар, царевица, яйца и домашни птици, което ще позволи на митата да започнат да влизат в сила, ако входящите потоци от такива украински продукти надхвърлят средното ниво за последните две години.

Вносът на култури от Украйна беше в основата на протестите на фермерите, които заляха Европа през последните месеци, наред с нарастващите разходи и административните тежести, напомня агенцията.

Миналия месец производителите поискаха от Европейския парламент да ограничи мерките за свободна търговия, заявявайки, че те застрашават икономиките на блока и нарушават единния пазар.

Полските фермери бяха сред най-гласовитите и по-рано тази седмица започнаха да блокират ключова магистрала близо до германската граница.

Направеното рано тази сутрин предложение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и страните членки, преди да влезе в сила, отбелязва Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени