Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с проекторезолюция за незабавно спиране на огъня в Газа

Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви в интервю за саудитска медия, че САЩ са представили пред членовете на Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, в която се призовава за "незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците" в ивицата Газа, предаде АФП.

"Всъщност ние внесохме в Съвета за сигурност резолюция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците, и силно се надяваме, че страните ще я подкрепят", каза снощи Блинкън пред саудитската медия "Ал Хадат" при посещение в Саудитска Арабия във връзка с войната между Израел и "Хамас".

Държавният секретар изрази надежда, че тази инициатива ще изпрати "силен сигнал", отбелязва БТА.

Вашингтон наложи вето на няколко резолюции, призоваващи за незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение. В текста, до който АФП е получила достъп, се изтъква "необходимостта от незабавно и трайно спиране на огъня, за да се защити цивилното население от всички страни и да се даде възможност за доставяне на хуманитарна помощ от първа необходимост". В него се казва също, че "недвусмислено се подкрепят международните дипломатически усилия за постигане на такова прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците, които остават в плен".

АФП отбелязва, че за момента не е насрочено гласуване на този текст.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени