Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес активността в еврозоната през март доближи нивото на стабилизация

Икономическата активност в еврозоната нарасна през март до 9-месечен връх, доближавайки нивото на стабилизация за пръв път от юни 2023 г., като сигналите за възстановяване идват от бизнес дейността в сферата на услугите, която  успя да нарасне за втори пореден месец, но при продължаващо свиване в промишлеността, показват предварителни данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през март до 49,9 пункта от 49,2 пункта през февруари и при очаквания за по-слабо подобрение до 49,7 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от юни 2023 г. насам, като той успя да доближи плътно ключовото ниво от 50,0 пункта - водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

Това е индикатор, че икономиката на еврозоната е и на крачка от връщането си към растеж, като бизнес активността в сектора на услугите се повиши през март за втори пореден месец след шест поредни месеца на спад.

PMI индексът на активността в сферата на услугите нарасна през март до 51,1 пункта от 50,2 пункта месец по-рано, отбелязвайки най-високо ниво от юни 2023 г. и засилвайки надеждите, че този важен сектор в европейската икономика ще набере известен възходящ импулс въпреки продължителния период на рекордно високи лихви.

Промишленото производство обаче продължи да намалява за тринадесети пореден месец, при това са най-силно темпо от три месеца насам, като промишленият PMI индекс спадна през март до 45,7 пункта от 46,5 пункта през февруари и при очаквания за плахо подобрение до 47,0 пункта.

Ценовият PMI индекс пък се понижи през март до 4-месечно дъно от 53,1 пункта спрямо 54,4 пункта през февруари, което е индикация за продължаващо отслабване на инфлационния натиск.

Това вероятно ще бъде приветствано от Европейската централна банка, която по-рано този месец запази лихвите на рекордно високи нива, като същевременно предпазливо намеква за първо тяхно понижение по-късно тази година (най-вероятно през юни?).

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


Проучването за бизнес активност през март включва и предварителните резултати от проучването за двете водещи европейски икономики - Германия и Франция.

PMI индексът на общата бизнес активност в Германия се повиши през март до тримесечен връх от 47,4 пункта спрямо 46,3 пункта през февруари. Индексът на промишлената активност се влоши през март до 5-месечно дъно от 41,6 пункта спрямо 42,5 пункта през февруари, докато аналогичният индекс в сферата на услугите се повиши до 49,8 пункта (6-месечен връх) от 48,3 пункта през февруари.

Френската икономическа активност пък се сви през март, отстъпвайки от февруарския 9-месечен връх (общият PMI индекса спадна до 47,7 от 48,1 пункта), като промишленият PMI падна до 45,8 от 47,1 пункта месец по-рано, а в сектора на услугите се влоши до 47,8 от 48,4 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна