Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболните национали победиха Танзания и прекъснаха негативна серия

Кирил Десподов (в средата) донесе успеха за България.
Снимка: БФС

Националният отбор на България по футбол спечели с 1:0 срещу тима на Танзания в среща от новото състезание FIFA Series 2024. Мачът се игра на празния стадион „Далга Арена“, който се намира на 30 км от Баку, а попадението беше дело на Кирил Десподов.

Така футболисти ни, които за първи път в историята играха със златисти фланелки и сини ръкави, прекъснаха серия от 11 мача без победа. Последният успех преди това на националите датираше от 16 ноември 2022 година, когато победиха Кипър като гост с 2:0 в контрола в Ларнака с голове на Десподов и Делев. 

Нападателят на Танзания Денис Кибу в 15-ата минута след контраатака излезе срещу вратаря Димитър Митов и улучи лявата греда зад него.

В 26-ата Георги Русев засече центриране отляво на капитана Кирил Десподов и стреля с глава, но вратарят Манула хвана топката. В 43-ата минута Валентин Антов пресече опасно центриране в наказателното ни поле. В третата минута на добавеното време на частта Ивайло Чочев на два пъти стреля опасно с глава, но влезлият като смяна танзанийски вратар Кауауа се справи.

През втората част избраниците на Илиан Илиев заиграха по-агресивно и по-концентрирано. В 52-ата минута от фаул Десподов откри резултата с прекрасен удар, след който топката срещна напречната греда и влезе във вратата на африканците.

Минути след това след грешка в нашата защита Фейсал Салум се озова сам пред вратата ни, но стреля нескопосано далече в аут. В края на мача българите дадоха инициативата на съперника. В четвъртата минута на добавеното време Танзания стигна до нов удар в гредата - този път в напречната.

Стартовият състав на България: Димитър Митов, Йоан Стоянов, Валентин Антов, Алекс Петков, Виктор Попов, Илия Груев, Ивайло Чочев, Кирил Десподов, Георги Русев, Филип Кръстев, Мартин Минчев.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна