Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите на САЩ одобри федералното финансиране за 1,2 трлн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ прие в петък законопроекта за държавно финансиране на стойност 1,2 трлн. долара, като той получи по-голяма подкрепа от страна на демократите, отколкото на мнозинството републиканци, което доведе до нова заплаха за отстраняване на председателя на Долната камара на Конгреса - републиканеца Майк Джонсън, съобщава Ройтерс.

Законопроектът за държавния бюджет беше приет с 286 срещу 134 гласа, след което беше изпратен от доминирания от Демократическата партия Сенат, който също трябва да го гласува преди крайния срок в полунощ местно време. В противен случай, части от Министерството за вътрешна сигурност, от Службата за вътрешни приходи, от Министерствата на правосъдието и на финансите и Държавните отдели ще започнат да затварят.

Този ход бележи критична стъпка към прекратяване на повече от шестмесечна битка за обхвата на разходите на Вашингтон за фискалната година, започнала на 1 октомври 2023 г. и приключващ на 30-септевмри 2024 г.

Кредитните рейтингови агенции предупредиха, че повтарящата се почита ежегодно рискована политическа игра в последните минути може да навреди на кредитоспособността на федерално правителство, което в момента има дълг от над 34,6 трилиона долара.

Законопроектът за държавното финансиране беше приета в Камарата на представителите със 185 гласа на демократите и 101 от Републиканката партия, което накара твърдолинейният републиканец Марджъри Тейлър Грийн да поиска мярка за отстраняване на председателя на Долната камара на Конгреса - републиканците Майк Джонсън.

Самият Джонсън зае този пост през миналия октомври, след като хардлайнери, ядосани, че неговият предшественик Кевин Маккарти е приел мярката за временно държавно финансиране въпреки техните възражения, го свалиха от лидерския пост.

Марджъри Тейлър Грийн обаче каза, че няма да настоява за незабавно гласуване на предложената мярка за отстраняване на Майк Джонсън:

"Днес подадох молбата за неговото отстраняване. Но това е по-скоро предупреждение, отколкото предизвестие за уволнени", посочи пред репортери републиканецът от Северна Каролина.

Последното частично спиране на работата на федералното правителство се случи от 22 декември 2018 г. до 25 януари 2019 г. - по време на президентството на Доналд Тръмп. Рекордно дългото прекъсване на правителствените услуги дойде, когато републиканците настояха за средства за изграждане на стена по границата на САЩ с Мексико и не успяха да постигнат сделка с демократите.

Настоящият законопроект от 1012 страници предвижда финансиране в размер на 886 млрд. долара за Министерството на отбраната, включително увеличение за американската войска. Той също така обхваща агенции, вариращи от Министерството на вътрешната сигурност, Службата за вътрешни приходи и Министерството на правосъдието, заедно с Министерството на финансите и Държавните департаменти.

В Камарата на представителите обаче продължава "да кипи" отделен спорен въпрос, като партийни лидери, с изключение на Майк Джонсън, спешно призовават за окончателно приемане на пакета за помощта за сигурността в размер на 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван, одобрен преди време от Сената.

Някои републиканци се противят да продължат да подкрепят Украйна срещу руската военна инвазия в страната.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна