Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започва разследване на Meta, Apple и Google за нарушения на Закона за цифровите пазари

Технологичните гиганти Apple, Google на компанията майка Alphabet и Meta Platforms ще бъдат разследвани за потенциални нарушения на Закона за цифровите пазари (DMA), обявиха в понеделник антимонополните регулатори на ЕС. Подобен ход може да доведе до налагане на солидни глоби за компаниите, съобщава Ройтерс.

Законът  DMA, който влезе в сила на 7-и март, изисква всичките технологични гиганти, определени като т.нар. "пазачи на информационния вход" (gatekeeper), включително Alphabet Inc. (компанията майка на Google), Amazon.com, Apple Inc., ByteDance Ltd., Meta Platforms, Inc. и Microsoft Corporation, предоставящи услуги като търсачки, социални мрежи и приложения за чат, използвани от други фирми, да се съобразяват с насоките, за да осигурят равни условия за своите конкуренти и да дадат на потребителите повече възможности за избор.

"Европейската комисия подозира, че мерките, въведени от тези "пазачи на информационен вход", не отговарят на ефективното им задължение по Закона за цифровите пазари", се посочва в изявление на Комисията.

Службата за защита на конкуренцията в ЕС ще разследва правилата на Alphabet за управление в Google Play и самопредпочитанията в търсачката Google Search, правилата на Apple за управление в App Store и екрана за избор за Safari, както и "модела за плащане или съгласие" на Meta.

Комисията също така предприема стъпки за разследване на новата структура на таксите на Apple за алтернативни магазини за приложения и практиките на Amazon за пазарните класирания в онлайн платформата на водещата компания за търговия на дребно.

ЕК има за цел да приключи разследванията в рамките на една година, срокът, определен в рамките на Закона за цифровите пазари.

По-рано "Файненшъл таймс" съобщи, че Meta възнамерява да обжалва закона, за да представи аргументи срещу категоризирането на Facebook Messenger и Marketplace като "пазачи".

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна