Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна директни доставки на петрол за Северна Корея в разрез със санкциите на ООН

Русия започна да доставя петрол директно на Северна Корея в разрез със санкциите на ООН, допълнително укрепвайки връзките между авторитарните режими и нанасяйки нов удар на международните усилия за сдържане на Пхенян.

Най-малко пет севернокорейски танкера са пътували този месец, за да натоварят петролни продукти от пристанище Восточни в Далечния изток на Русия, според сателитни изображения, споделени с "Файненшъл таймс" от британски мозъчен тръст Royal United Services Institute

Доставките, които са започнали на 7-и март, са първите документирани директни доставки по море от Русия, откакто Съветът за сигурност на ООН, при това с одобрението на Москва, наложи през 2017 г. строго ограничение на петролните трансфери в отговор на тестовете на ядрени оръжия от страна на Пхенян.

"Тези доставки на петрол представляват пълна фронтална атака срещу режима на санкции, който сега е на ръба на колапса", посочи пред финансово издание Хю Грифитс, бивш координатор на групата на ООН, която наблюдава санкциите срещу Северна Корея.

Плавателните съдове, които са под севернокорейски флаг и са класифицирани като танкери за петролни продукти, са посетили едно и също кейово място, управлявано от руска петролна компания в пристанище Восточни, където изглежда са били натоварени.

Сателитни изображения потвърдиха, че след това два от корабите са пътували от пристанище Восточн" до севернокорейското пристанище Чонджин, където изглежда са били разтоварени.

Доставките са факт, след като през миналия август Северна Корея започна да доставя хиляди контейнери с боеприпаси на Русия, които военни експерти твърдят, че са допринесли значително за военните усилия на Москва в Украйна. Според Royal United Services Institute (RUSI), пристанище Восточни също е използвано като център за руски кораби, за които се предполага, че участват в търговията с оръжия между двете страни.

"Това, което можем да видим сега, е ясно споразумение за бартер на оръжие срещу петрол в открито нарушение на санкциите, които руският президент Владимир Путин подписа преди години лично, илюстрирайки траекторията на Русия през последните години до държава извън закона“, каза Грифитс.

И петте севернокорейски кораба са пътували до пристанище Восточни с изключени транспондери.


Изследователите на Rusi изчислиха, че доставките на петрол, документирани от пристанище Восточни, могат да достигнат само а няколко седмици до 125 000 барела петролни продукти - една четвърт от разрешената годишна квота.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар. Операторите на севернокорейските кораби не бяха открити за коментар, посочват от "Файненшъл таймс".

Разкритието за очевидната търговия "петрол срещу оръжия" идва, докато западните дипломати се борят да запазят панела на ООН, който следи спазването на санкциите срещу Северна Корея, на фона на опасения, че Русия може да наложи вето на подновяването на мандата на органа, съобщава финансовото издание, цитирайки три лица, запознати с дискусиите в ООН в Ню Йорк.

Западни служители отложиха гласуването за подновяване на експертната група миналата седмица, след като Русия и Китай направиха предложения за смекчаване на нейния мандат, посочи тези източници.

Разискванията около панела за санкции на ООН, които бяха съобщени за първи път от базираната в Сеул новинарска служба NK News, повдигнаха въпроси за това колко дълго органът на ООН - и самият режим на санкции - могат да оцелеят.

"Въпреки че има дебат относно ефективността на санкциите, това, което виждаме сега, е какво ще започне да се случва, ако санкциите бъдат премахнати", посочиха от Rusi.

Го Мьонг-хюн, старши научен сътрудник в свързания с държавата мозъчен тръст Институт за стратегия за национална сигурност на Южна Корея, каза, че директните доставки на петрол и петролни продукти от Русия за Северна Корея могат да доведат до "дълъг път към стабилизирането на севернокорейската икономика“.

"През последните седем години Пхенян трябваше да плаща висока премия за петролните продукти, от които се нуждае, тъй като разчиташе на сложна и скъпа мрежа от престъпни брокери и трансфери от кораб на кораб по средата на морето. Но сега изглежда, че е осигурил стабилни доставки на петрол или с голяма отстъпка, или като директно плащане за боеприпасите, които доставя на Москва. Това ще освободи ресурси за въоръжените сили на Северна Корея и нейната програма за ядрени оръжия", посочи Го Мьонг-хюн.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени