Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна

Министър-председателят в оставка Николай Денков и президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката... празна.

"За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката", отбеляза съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков, като отбеляза, че те отново предлагат акад. Николай Денков за премиер с втория мандат. 

"Ние дадохме втора възможност да поправят грешката си от ГЕРБ-СДС, за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", посочи Петков.

"Връщам мандата неизпълнен", каза веднага Николай Денков, като отбеляза пред държавния глава, че няма подкрепата за продължаване на реформите.

"Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е в резултат от тяхното желание. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим, каза Денков. 

Според него преговорният процес е бил провеждан проформа от ГЕРБ с ясното съзнание, че се задават предсрочни избори.

На свой ред президентът упрекна ПП-ДБ, че с промените в Конституцията са оставили президентската институция с вързани ръце, относно избора на кандидат за служебен премиер.

Румен Радев обяви, че е останал крайно учуден от новината за подадената оставка на зам.-омбудсмана на републиката Елена Чернева - Маркова.

"Как така изведнъж г-жа Маркова реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих – имало ли е натиск?", попита държавният глава.

"Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия", отбеляза още Радев.

Според него е трябвало да има въпроси защо, как, с какви мотиви.

"Ако за вас това са нормални неща, то не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но най-вероятно няма да бъде във ваша полза", разкритикува ги президентът.

Тук Кирил Петков се обърна към него с молба: "Ако може да спестите 100 млн. на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, а изборите да са 2 в 1, ви моля да положите всякакви усилия. Защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по много по-адекватен начин и за по-добри цели. Знам, че това не е изцяло във вашите правомощия, зависи как ще се развие и третия мандат, но ви моля да положите тези усилия".

"Напълно разбирам вашите притеснения, но вече е много късно за такава молба. Призовах да не се приемат необмислени промени в конституцията по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече от отговорите. Ще направя всичко възможно, длъжен съм да го направя, процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и по определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори", отговори му Радев и се зарече:

"Така, както сте написали, така ще изпълнявам... Разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега". 

От ПП-ДБ казаха, че няма да участват в преговори за кабинет с третия мандат, който президентът предстои да връчи на парламентарна група по свой избор. 

Дотук се стигна след като първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно преди ден, след като парламентът гласува решението с 226 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" (от ПП-ДБ).

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен

От ПП-ДБ отправиха преди това предложение за втория мандат към ГЕРБ-СДС – да бъде реализиран като национален, общ и в него да има взаимноприемлива кандидатура за министър-председател, излъчена от ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ с декларация в парламента: Общ втори мандат с ГЕРБ-СДС – национален

От коалицията ГЕРБ-СДС отвърнаха, че "ГЕРБ-СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат, нека българските граждани чрез избори решат кой и как трябва да управлява България".

ГЕРБ отговори на ПП-ДБ: Няма да участваме в опити за правителство с втория и третия мандат

Сега президентът Румен Радев трябва да връчи трети мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор.

Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок. Ако не бъде постигнато съгласие за образуване на правителство, президентът, след нови консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Държавният глава няма голям избор, защото служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, гласят последните промени в основния ни закон, приети в края на 2023-та.

Именно служебно правителство ще трябва да организира и евентуален предсрочен парламентарен вот, като неясна остава и датата за неговото провеждане, като съществува вариант и за вот 2:1, заедно с европейските избори, които ще са на 9 юни. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна