Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Има такъв народ" върнаха папката с третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, който на свой ред обяви, че започва консултации за сформирането на служебен кабинет. 

ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна!

"Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в Конституцията. Радваме се, че 9-месчнатая агония приключва. Ние непрекъснато декларирахме, че трябва да се отива на избори", настоя Ивайло Вълчев от ИТН.

"Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване", заяви президентът от своя страна.

Той съобщи още, че започва среща с всички потенциални министър-председатели за служебен кабинет: "Веднага след "традиционното кафе" с партиите започвам среща с всички потенциални министър-председатели - днес, утре, ако се наложи и в почивни дни".

Държавният глава допълни, че е отложил официалната си програма за следващите 10 дни, в която са били предвидени посещение на чуждестранен държавен глава у нас и официална визита в чужбина.

"Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", декларира Радев.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. 

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

На излизане от "Дондуков" лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов допусна възможността от конституционна криза, защото имало вариант, в който хората от списъка с имена за служебни премиери, да не искат да поемат поста.

"Христо Иванов е дал списъка. Той избра служебен кабинет на ГЕРБ, заедно с Кирил Петков", настоя той.

Според него дотук се е стигнало заради капацитета на юристите от ПП-ДБ.

"Но каквото и служебно правителство да се получи, ПП практически избраха с промените в Конституцията – служебен кабинет на ГЕРБ", отсече Йорданов.

Той не се ангажира с имена за предпочитан от ИТН кандидат за служебен премиер.

"Президентът решава, според нас избори 2 в 1 е по-добре, що се отнася до финанси и избирателна активност", посочи още председателят на ПГ на "Има такъв народ".


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна