Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на банковото кредитиране в еврозоната през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банковото кредитиране на компаниите и домакинствата от еврозоната продължи да стагнира и през февруари, макар, че нарасна слабо, тъй като високите лихвени проценти вероятно са обезсърчили кредитополучателите, както и кредиторите, показват последни данни на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс.

ЕЦБ повиши разходите по заемите до рекордно високи нива, за да укроти инфлацията, но това се отрази тежко на икономиката, която е в застой от година насам.

Кредитите за домакинства нараснаха през февруари с едва 0,3% след аналогично повишение през предходния месец, достигайки 6,87 трлн. евро. Ръстът на кредитите за компании леко се ускори до 0,4% от 0,2% през януари до 5,13 трлн. евро, но като цяло остана нисък.

Общият растеж на кредитите в частния сектор, обхващащ както домакинствата, така и нефинансовите предприятия, се повиши до 0,7% от 0,4 на сто месец по-рано.

Тъй като инфлацията вече е под контрол, ЕЦБ се очаква да започне да намалява лихвените проценти през юни.

За това сякаш сигнализира и членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, който днес каза, че "наближават" условията за започване на облекчаване на паричната политика.

Панета посочи по време на реч в Рим, че "рестриктивната парична политика на ЕЦБ свива търсенето и допринася, заедно със спада на цените на енергията, за бързото намаляване на инфлацията".

Освен това Панета спомена, че рисковете за ценовата стабилност са намалели.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна