Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките банки са готови за първите изплащания на дивидент от 2008 г. насам

Снимка: ekathimerini.com

Европейската централна банка ще позволи на гръцките банки да направят първите си изплащания на дивиденти на акционерите от повече от десетилетие, тъй  като Гърция излиза от болезнено преструктуриране след финансовата и дългова криза, съобщава Блумбърг.

Възвръщаемостта на акционерите тази година все още ще бъде по-малка от това, което банките са поискали, според лица, запознати с въпроса, които са пожелали анонимност, тъй като решението не е окончателно, посочва агенцията.

На този етап ЕЦБ отказва коментар.

Последният път, когато голяма гръцка банка изплати дивидент, беше през 2008 г., преди световната финансова криза и точно преди да започне дълговата криза в страната през 2010 г. Оттогава кредиторите бяха рекапитализирани като част от спасителните програми на Гърция, след като голяма част от техните кредитни активи се влошиха.

Очаква се ЕЦБ да разреши изплащането на дивиденти, след като гръцките банки намалиха необслужваните заеми и увеличиха финансовата си сила, докато икономиката на страната постепенно се връща към нормалното си състояние. Дългът на страната си възвърна статута на инвестиционен рейтинг през миналата година.

Четирите така наречени системни банки - Eurobank Ergasias Services and Holdings, Piraeus Bank, National Bank of Greece и Alpha Bank - вече са включили в своите планове за тази година изплащане на дивиденти в очакване на съответните одобрения от властите.

След новината за възможно изплащане на дивиденти, акциите и четирите банки поскъпнаха по време на търговията в четвъртък на Атинската борса.

От октомври 2023 г. Гърция ускори своя план за продажба на притежаваните от държавата активи на кредиторите в страната. Гръцкият фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund) първо продаде целия си дял в Eurobank и след това направи същото през ноември за Alpha Bank. Той също така продаде 22-процентен дял в National Bank of Greece и през март финализира продажбата на пълния си дял в Piraeus Bank.

Държавният фонд все още притежава дял от 18% в National Bank и 66% в Attica Bank. Неговият план за продажба предвижда пълно излизане на държавата от гръцките кредитори до края на 2025 г. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна