Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша удари руска шпионска мрежа

Снимка: архив

Полските служби за сигурност съобщиха днес, че са ударили руска шпионска мрежа в сътрудничество с чешкото разузнаване, което по-рано обяви, че е разбило финансирана от Москва операция, предаде АФП.

"Агенцията за вътрешна сигурност провежда дейности като част от разследване на шпионска дейност в полза на Русия, насочена срещу страни от Европейския съюз и евроинституции", заяви говорителят на агенцията Яцек Добжински.

Проведени са обиски и разпити във Варшава и в Тихи, Западна Полша, но подробности не се разгласяват.

Добжински уточни, че целта на шпионската мрежа е "реализация на външнополитическите цели на Кремъл, включително отслабване на полската позиция на световната сцена, дискредитиране на Украйна и на евроинституциите". 

Вчера чешкият премиер Петер Фиала съобщи, че разузнаването на страната е разбило финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала руска пропаганда и е упражнявала влияние в Европа, включително в Европейския парламент.

Групата използвала базираният в Прага новинарски сайт "Гласът на Европа" да разпространява информации срещу изпращането на европейска помощ за Украйна, която Русия нападна през февруари 2022 г.

Освен това правителството на Фиала е добавило "Гласът на Европа" и двама прокремълски украински политици – Виктор Медведчук и Артьом Марчевски, към санкционния си списък във връзка с дейността на мрежата.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна