Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Великобритания разследват трансфери за 20 млрд. долара към руската криптоборса Garantex

САЩ и Обединеното кралство разследват транзакции с криптовалута на стойност 20 млрд. долара, преминали през базирана в Русия виртуална борса, което част от съюзническите усилия за справяне с избягването на наложените на Москва санкции заради войната на Путин в Украйна, съобщава Блумбърг, цитирайки лица, запознати с въпроса.

Разследваните плащания са преминали през базираната в Москва криптоборса Garantex, използвайки обвързаната с долара криптовалута Tether, посочиха източниците на агенцията. Трансферите са извършени, след като Garantex беше санкционирана от САЩ и Обединеното кралство по подозрение, че позволява финансови престъпления и незаконни трансакции в Русия, казаха още те.

Разследването показва продължаващите опити на Запада да пресечен решително притока на средства към Русия след наложената поредица от санкции заради военната инвазия на Москва в Украйна. Русия успя обаче да предотврати очаквания от мнозина икономически колапс чрез изграждане на огромна мрежа от "задни вратички" и заобиколни решения, включително офшорни трансфери на петрол, обмен на технологии през трети страни и криптирани трансакции с цифрови валути.

Администрацията на президента Джо Байдън се опитва да притисне криптоборси като Garantex още от първите дни на войната на Русия в Украйна. Трансакциите за 20 милиарда долара обаче биха представлявали едно от най-големите нарушения на санкциите след тяхонто въвеждане, отбелязаха източниците, цитирани от Блумбърг.

Те също така предупредиха, че разследванията продължават и че е твърде рано да се предвидят техните заключения предвид сложността и непрозрачността на трансакциите с криптовалута. Източниците на агенцията казаха, че няма непосредствени предположения за неправомерни действия от страна на Tether Holdings, която е регистрирана на Британските Вирджински острови, британска отвъдморска територия.

Tether е т.нар. "стабилна монета", която има за цел да поддържа стойност едно към едно спрямо щатския долара. Тя е най-търгуваните криптовалути в света на "стабилните монети", като намиращите се в обръщение Tether се оценяват за над 100 млрд. долара.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна