Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 29% от германците са изпитвали здравословни проблеми след смяната на часовото време

Снимка: Архив, БНР

Според проучване на германската здравна застрахователна компания ДАК около 29% от германците са изпитвали поне веднъж здравословни проблеми след смяната на часовника. Сред жените този процент достига дори 35 на сто.

Почти една трета от хората в Германия са на мнение, че смяната на часовото време от зимно към лятно оказва отрицателно въздействие върху здравето им, показва още проучването. Освен това 74% от всички анкетирани смятат смяната на времето за ненужна и биха я отменили. За разлика от тях 23 на сто са на мнение, че редовната смяна на стрелките е полезна.

За всеки трети обаче смяната на времето от зимно към лятно води до реални физически симптоми, наподобяващи така наречената джет лаг - това е умората, която се появява при пътуване в други часови зони.

Едно от изследванията на смяната на времето е проведено в Института по медицинска психология към Лудвиг-Максимилианския университет (LMU) в Мюнхен. Изследователите са установили, че хората наистина имат вътрешен часовник. 

Ние не се ориентираме по часовника, а по дневната светлина и съответно регулираме ритъма си на сън и бодърстване. Когато преминем към зимното часово време, вечер се стъмва по-рано и се уморяваме по-рано. Сутрин обаче е по-светло, така че ставането не е толкова трудно. Преминаването към лятно часово време се отразява по-лошо.

Колко бързо организмът се адаптира към новите светлинни условия е различно при отделните хора. Докато на много хора са им необходими само един или два дни, при някои това отнема до една или две седмици. 

Децата, възрастните хора и хората с нарушения на съня са особено засегнати от смяната на времето.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна