Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на промишлената активност в Китай през март

Общата бизнес активност в Китай се повиши през март до 10-месечен връх благодарение на ускоряващото се разширяване на експанзията в сектора на услугите, но и на първо нарастване на промишлената активност от 6 месеца насам, показват данни на официалната статистика на страната.

Общият PMI индекс нарасна през март до 52,7 пункта от 50,9 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от мах 2023 г. насам, показват данни на официалната китайска статистика (Националното статистически бюро).

Индексът на бизнес активността в непромишления сектор (в сферата на услугите) нарасна през март до 9-месечен връх от 53,0 пункта спрямо 51,4 пункта месец по-рано, задържайки се над важното ниво от 50,0 пункта за 15-и пореден месец.

В същото време икономическата дейност в промишления сектор (промишления PMI индекс) също нарасна през март, достигайки 50,8 пункта спрямо 49,1 пункта през февруари, като това е първата експанзия в промишлеността (индекс над 50,0 пункта) от септември 2023 г. и най-високо ниво на индекса от 12 месеца насам - от март 2023 г., когато започна и премахването на строгите ограничения, наложени по време на коронавирусната пандемия.

Междувременно резултатите от аналогичното частно проучване на агенциите Caixin и S&P Global, показват по-нататъшно подобрение на промишлената активност в Китай през март, като съответният индекс нарасна до 51,1 пункта от 50,9 пункта през февруари - най-високо негово ниво от февруари 2023 г. и промишлена експанзия за пети пореден месец (индекс на важното ниво от 50 пункта).

Солидните данни са добър сигнал за управляващите в Пекин, които предприеха серия от мерки, целящи по-сериозен растеж на икономиката, въпреки че кризата в имотния сектор продължава да пречи на икономическия подем и на потребителското и бизнес доверие в страната.

Последните оптимистични показатели показват, че втората по големина икономика в света бавно се връща към една по-добра основа, което кара анализаторите да започнат да подобряват прогнозите си за растеж през настоящата година. В четвъртък Citibank повиши прогнозата си за икономическия растеж на Китай за тази година до 5,0% от 4,6%, позовавайки се на "скорошни положителни данни и изпълнение на политиката".

По-рано този месец премиерът Ли Цян обяви амбициозна цел за икономически растеж от около 5% през 2024 г. по време на годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент).

Редица анализатори обаче посочват, че китайските управляващи ще трябва да въведат повече стимули, за да постигнат тази цел, тъй като вече няма да могат да разчитат на ниската статистическа база от 2022 г., която допринесе за данните за стабилен растеж от над 5% през 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна