Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското военно разузнаване може да стои зад "Хаванския синдром"

Посолството на САЩ в Хавана, архив.
Снимка: АП/БТА

Загадъчното заболяване, наречено "Хавански синдром" по името на кубинската столица Хавана, което засегна редица американски дипломати и шпиони навсякъде по света, може да е свързано с оръжия с насочена енергия (лазерни, звукови), използвани от руското военно разузнаване, пише базираната в Рига медия "Инсайдър", цитирана от Ройтерс.

Сред симптомите на "Хаванския синдром", който е трудно обяснимо от медицинска гледна точка състояние, са мигрена, гадене, загуба на памет и световъртеж.

Агенцията припомня, че според публикуван миналата година доклад на американското разузнаване е "много малко вероятно" чужда, вражески настроена държава да стои зад случаите на хаванския синдром, от който първи са се оплакали служители на посолството на САЩ в Хавана през 2016 година.

Занимаващата се с разследвания, свързани с Русия, медия "Инсайдър" обаче информира, че служители на подразделение 29 155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) са били засичани на места на които се предполага, че американски представители са били засегнати от хаванския синдром, отбелязва Ройтерс.

Освен това според продължилото една година разследване на "Инсайдър" - в сътрудничество с екипа на предаването "60 минути" на американския телевизионен канал Си Би Ес и с германското разследващо списание "Шпигел" - високопоставени служители на подразделение 29 155 са получавали медали и повишения за работата си, свързана с развиването на "несмъртоносни звукови оръжия".

В миналото Русия е отричала да е замесена в подобни случаи, отбелязва Ройтерс. Според "Инсайдър" първият случай на поява на симптоми на "Хавански синдром" трябва да се търси преди 2016 година. Медията твърди, че "е много вероятно да има подобни атаки две години по-рано във Франкфурт, когато служител на правителството на САЩ, назначен в американската мисия в Германия, изпада в безсъзнание от нещо подобно на силноенергиен лъч".

Конгресът на САЩ одобри през 2021 г. "Закон за Хавана", с който се дават пълномощия на Държавния департамент, ЦРУ и други американски правителствени агенции да изплащат обезщетения на държавни служители (и техните семейства), които по време на службата си (в чужбина) са били засегнати от заболяването.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна