Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка на надзирателите в белгийските затвори

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

Надзирателите в затворите в Белгия излизат от тази вечер в безсрочна стачка, съобщиха местни медии. Причината за недоволството е ходът на преговорите с правителството за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, предаде БТА.

Миналата седмица министърът на правосъдието Пол ван Тихелт е поискал от синдикатите в затворите да бъде осигурено минимално обслужване, въпреки стачката. Това изискване е част от белгийското законодателство, което предвижда в подобни случаи, когато са засегнати услуги от областта на общественото обслужване и националната сигурност, протестиращите да не спират работа изцяло.

Според синдикатите това предварително условие в преговорите е неприемливо и е вероятно стачката да продължи една седмица. Предвижда се в четвъртък техни представители отново да разговарят с правителството.

В последните години в Белгия се наблюдава трайно увеличение на броя на затворниците, показа наскоро представен в медиите доклад на университетски изследователи. Белгия е постоянно порицавана в доклади на Съвета на Европа за лошото състояние на затворите.

Белгийското правителство напоследък започна да прилага ефективното изтърпяване на наказания с лишаване от свобода за срок под две години. Според експертите засега в Белгия има пълно несъответствие между броя на затворниците и на служителите, които работят с тях.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна