Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът достигна нови петмесечни върхове, поскъпвайки рязко за четвърта поредна седмица

Петролните фючърси поскъпнаха към нови петмесечни върхове, нараствайки за четвърта поредна седмица и с около 18% от началото на годината, с оглед на геополитическите напрежения в Близкия изток (войната между Израел и "Хамас" в Газа) и Европа (войната на Русия в Украйна) и намалените добиви в рамките на ОПЕК +, тъй като всичко това засилва притесненията за свиване на доставките при нарастване на търсенето на важната енергийна суровина.

Фючърсите на петрол Брент поскъпнаха късно снощи и рано днес над 91,00 долара за барел за пръв път от 19-и октомври 2023 г., когато те достигнаха цени връх около 92,05 долара за барел. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха късно снощи до 87,26 долара за барел - най-високо ценово ниво от 20-ти октомври 2023 г., когато те се търгуваха над 88,00 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Последното поскъпване на важната суровина беше подкрепено от нарасналите опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток, след като Израел засили подготовката за потенциално отмъщение от страна на Техеран след удара в понеделник срещу ирански дипломатически комплекс в Сирия.

Анализаторите предупреждават, че евентуалното разширяване на войната между Израел и "Хамас", което да въвлече пряко Иран, може да представлява заплаха за доставките на суров петрол от региона. Въпреки западните санкции Иран е третият по големина производител на суров петрол в ОПЕК.

В четвъртък шефът на НАТО Йенс Столтенберг пък заяви, че украинските атаки с дронове по руски рафинерии е довело до ограничаване на капаците на Русия за преработка на петрол с над 15%.

В същото време ОПЕК + потвърди, че ще се придържа към договореното съкращаване на петролното производство с 2,2 млн. барела на ден и през второто тримесечие на 2024 г.

През последните дни от САЩ и Китай бяха оповестени сравнително силни икономически данни, които са предпоставка за повишено търсене на петрол от двете водещи световни икономики, които са и най-големите потребителите на важната енергийна суровина.

Всички това кара наблюдателите и анализаторите на петролния пазар да започнат да повишават през последните седмици прогнозите си за петролните цени. Банката JPMorgan Chase & Co. предупреди, че петролът Брент има потенциал да поскъпне до 100 долара за барел през настоящата година, ако неотдавнашното решение на Русия да намали производството не бъде балансирано от други контрамерки. Банката ANZ Banking Group Ltd. пък повиши тримесечната си перспектива за петрола Брент до 95 долара за барел.

В краткосрочен план поскъпването на петрола изглежда "прекомерно", което не изключва известна низходяща ценова корекция или стабилизация под достигнатите нови 5-месечни върхове.

Вниманието днес се насочва към важните данни за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през март, тъй като те ще сигнализират за състоянието на американската икономика и за лихвената политика на Фед през следващите месеци.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна