Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единственият начин за лечение на хернията е оперативен, не отлагайте, защото следват рецидиви"

Иновативни методи в лапароскопската хирургия на големи постоперативни хернии

Водещ коремен хирург от ВМА е гост в този епизод на подкаста "В центъра на системата" по темата за модерното лечение на хернията

2
Д-р Георги Коташев - хирург от Военно медицинска академия
Снимка: Военно медицинска академия

Най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена - това е темата в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата"

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

✔️ Д-р Георги Коташев - хирург от Военно медицинска академия - София, част от екипа на Клиниката по енодскопска, енокринна хирургия на ВМА

Клиниката по енодскопска, енокринна хирургия на ВМА

От разговора ще научите:

✔️ С какъв вид хернии най-често постъпват пациенти за операция

✔️ Клиниката по енодскопска, енокринна хирургия на ВМА - център за лапароскопска хирургия на хернии

✔️ Най-сериозният предразполагащ фактор за поява на херния е увеличаването на налягането в коремната кухина

✔️ Кои са водещите причини за увеличено налягане в коремната кухина

✔️ Може ли човек дълго време да не оперира хернията

✔️ Какви рискове крие забавената операция

✔️ Кои са най-модерните методи за операция на херния

✔️ Защо е ключово специалистът да подбере най-добрата техника, пластика, протеза

✔️ Кога има усложнения и рецидиви при операция на херния и защо

✔️ Кои са най-честите заблуди за справяне с проблема при наличие на херния

Гергана Хрисчева и д-р Георги Коташев

"Последните няколко години потокът от пациенти е много голям в нашата клиника, тя се оформи като Център за лапароскопска хирургия на вентрални и ингвинални хернии.

В същото време от 4 - 5 години има бум на миниинвазивната хирургия на предна коремна стена, вече има много иновативни техники, ние ги прилагаме и имаме богат опит в Клиниката по енодскопска, енокринна хирургия на ВМА, каза за БНР д-р Георги Коташев - хирург от Военно медицинска академия.

"Хирургията на предна коремна стена обаче се подценява от колегите, защото се смята, че тази интервенция е лесна, слага се протеза и всичко приключва. 

А на практика ние отчитаме, че се получават много рецидиви, реоперации,  дори има случаи на пациенти, които стигат до инвалидизация, да не говорим, че има и усложнения, които водят и до летален изход.

Причините са, че има пациенти, при които се налагат тежки оперативни намеси и коремната стена е "изконсумирана", има пациенти, които са дошли в късен стадий и тогава хирургията е по-сложна, по-тежка, тогава се получават много усложнения и много рецидиви, изтъкна д-р Коташев.

"Добро впечатление ми прави все пак, че сега постъпват информирани млади пациенти, те са със сравнително малки като размер хернии, идват за миниинвазивна хирургия, което е много добре.

Най-големият проблем в съвременния свят за появата на хернии е затлъстяването, обездвижването. Има зависимост между увеличаването на Body Mass Index и увеличаване на налягането в коремната кухина, а оттам и възможността за поява на херния. Други причини са запек, хронична кашлица и тумори.


За съжаление има много случаи, в които хората чакат дълго време, без да се оперират. И за съжаление, има колеги лекари, които съветват пациентите, да не се оперират! Или да не бързат - това е обикновено при възрастни пациенти с придружаващи заболявания, но съвременната медицина е много напреднала и такива пациенти могат без риск да се оперират, особено миниинвазивно.

Най-големите рискове, ако не се оперира хернията дълго време, е да се наложи интервенция по спешност, с резекция на тъканите, които с в херниалния сак, в това подуване, което имат пациентите. Тогава операцията е много по-тежка и тогава процентите на рецидиви са много по-големи, отколкото при една планова операция, поясни още за БНР д-р Коташев. 

"Единственият начин за лечение на хернията е оперативен. Друг начин няма и колкото по-бързо се предприеме това, толкова по-голям е шансът да бъде операцията сполучлива и да бъдат най-добри резултатите.

От 1993 г. се прилагат миниинвазивни лапароскопски операции на хернии на предна коремна стена. От 2018 г. има бум и се говори за такъв дял от хирургията - Реконструктивна хирургия на предна коремна стена. Операцията на вентралната херния включва и реконструкция на предната коремна стена. Може да се направи конвенционално, лапароскопски, миниинвазивно, има си показания за всеки индивидуален случай, допълни още хирургът. 


Опитът на хирурга е много важен, както и подборът на техника, пластика, протеза. Във ВМА имаме много добра апаратура, много добри протези, работим със световните доставчици в това отношение, затова хората не трябва да неглижират проблема си, а да се преглеждат.

Това важи особено при пълните хора, с жените с наднормено тегло. 

Вече задължително правим и ЯМР и скенер на коремната кухина, за да се установи прецизно какъв е случаят и за да се направи план за операцията, изтъкна д-р Кокашев.

Той предупреди, че най-големите заблуди, за да не се оперират хората е мисленето, че хернията пак ще рецидивира, но опитният хирург ще прецени точните пластики и протеза, така ме да няма повторна операция. По думите му други погрешни са и схващания са, че хернията изчезва с носене на колани, бандажи и т.н.

Гергана Хрисчева и д-р Георги Коташев

На 12 и 13 април 2024 г. във Военномедицинска академия ще се проведе второто издание на хирургичния форум „Sofia Hernia Days“. В рамките на инициативата и във връзка с превенцията на едно от социалнозначимите заболявания – хернията, медицински специалисти от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия ще извършват безплатни профилактични прегледи.

За разлика от предходни кампании, когато фокусът бе върху ингвиналните хернии, тази година прегледите ще са посветени на пациенти с хернии на предна коремна стена (умбиликални и следоперативни).

Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 92 25 910, всеки работен ден от 09.00 до 14.00 часа, до изчерпване на предварително обявените часове.

Прегледите са на следните дати: 12, 14, 19 и 21 март 2024 година, от 15.00 до 17.00 часа, в кабинет № 219, намиращ се на 2-рия етаж в Поликлиника-ВМА. Поради засиления интерес ВМА обявява още две дати за консултации -  26 и 28 април.



Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна