Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезаващият се за България Николай Грязин с победа преди рали "Хърватия"

Николай Грязин
Снимка: motosport.bg

Състезаващият се за България руснак Николай Грязин (навигатор Константин Александров, Ситроен С3 Rally2) записа важна победа преди следващия кръг от световния рали шампионат – рали „Хърватия”. Грязин и Александров спечелиха хърватското асфалтово рали „Карловац”, което е първи кръг от шампионата на страната и се явява генерална репетиция за част от екипажите, които планират да карат в рали „Хърватия”. Грязин е един от претендентите за победата в WRC2 в рали „Хърватия” – 19-21 април и също така е и един от пилотите, постигнали най-голям прогрес на асфалт в последните години.

Грязин и Александров спечелиха 10 от 12-те отсечки в ралито и на финала авансът им пред втория в подреждането – Пепе Лопес (навигатор Давид Васкес, Шкода Фабия RS Rally2), беше 1 минута и 13 секунди. Пепе Лопес с заедно с Грязин беше претендент за първото място в WRC2 в рали „Монте Карло” в началото на сезона. В крайна сметка обаче първото място там взе другият пилот на Ситроен Йоан Росел, който победи с малко над 4 секунди Лопес, а Грязин завърши трети – на 15 секунди от французина.

Сега Грязин взе частичен реванш срещу Лопес, но още през януари Николай каза, че очаква много оспорвани битки в WRC2 с Росел и Лопес. Трети в рали „Карловац” завърши световният шампион в WRC3 за 2022 година Лаури Йона (навигатор Яни Хуси, Шкода Фабия RS Rally2).

$Целта ни в рали „Карловац” беше да поработим върху настройките на колата преди рали „Хърватия”, като идеята е, че тези отсечки са със сходен профил с етапите в голямото рали, класирането нямаше толкова голямо значение, но се получи хубава битка”, коментира за Sportal.bg Грязин след края на състезанието.

В рали "Хърватия" битката в WRC2 ще е много оспорвана, като заявки за участие освен Грязин, Росел и Лопес, са подали още Сами Паяри, Георг Линамае, Никола Сиамен, Лаури Йона, Емил Линдхолм и др. Победителят в категорията от рали "Сафари" Гас Грийнсмит също ще кара в Хърватия, но той не е заявен за WRC2, а само за генералното класиране и подреждането в RC2.

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна