Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската банка за развитие ще инвестира 1 млрд. евро в изкуствен интелект и киберсигурност

Cassa Depositi e Prestiti (Италианска банка за развитие)

Подразделението за рисков капитал на италианската банка за развитие (Cassa Depositi e Prestiti) - CDP Venture Capital ще инвестира 1 милиард евро през следващите пет години в изкуствен интелект (ИИ, AI) и киберсигурност, съобщи в понеделник държавният кредитор, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че през март правителството обяви намерението си да създаде инвестиционен фонд за насърчаване на проекти в сектора на ИИ, подкрепен от CDP, като част от по-широкия си стремеж, като председател на Г-7, да се съсредоточи върху въздействието на изкуствения интелект върху работните места и неравенството.

CDP Venture Capital ще инвестира 580 милиона евро в стартиращи компании и още 300 милиона евро ще бъдат предоставени на компании, готови да се разширят в чужбина, се посочва в представения индустриален план.

Други 120 милиона евро ще бъдат предназначени за така наречения "технологичен трансфер", главно за университетски изследователски проекти.

В периода 2024-2028 г. фондът планира да инвестира общо 8 милиарда евро.

"Италианските иновации имат солидни корени и множество научни и технически постижения, като сега е време да се върнем към водещата роля в международната икономика, възстановявайки визията и конкурентоспособността", заяви главният изпълнителен директор на CDP Venture Capital Агостино Скорнайенчи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени