Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск прогнозира, че изкуственият интелект ще надмине човешкия през следващата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможностите на новите модели с изкуствен интелект (ИИ или AI) ще надминат човешкия интелект до края на следващата година или най-късно до 2026 г., стига доставките на електроенергия и хардуер да могат да задоволят изискванията на все по-мощната технология, прогнозира изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

В широкообхватно интервю за социалната медийната платформа "X" Мъск също така каза на главния изпълнителен директор на норвежкия държавен фонд (Norges Bank Investment Management) Николай Танген, че AI е ограничен от наличието на електричество и че следващата версия на Grok, AI чатбот на стартъпа xAI, се очаква да бъде обучена до месец май.

"Ако определите Общия изкуствен интелект (AGI) като по-умен от най-умния човек, мисля, че това вероятно ще бъде факт следващата година или в рамките на две години", отговори Мъск, когато беше попитан за графика за развитие на AGI.

Милиардерът, който също е съосновател на OpenAI, каза, че липсата на усъвършенствани чипове възпрепятства обучението на модела на Grok версия 2.

Мъск основа стартъпа xAI миналата година като съперник на OpenAI, който той съди за изоставяне на първоначалната си мисия да разработва изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за печалба. OpenAI отрича обвиненията, посочва Ройтерс.

Милиардерът отбеляза, че докато недостигът на чипове беше голямо ограничение за развитието на AI досега, доставките на електроенергия ще бъдат от решаващо значение през следващите година или две.

Говорейки за електрическите превозни средства, Мъск повтори, че китайските производители на автомобили са "най-конкурентоспособните в света" и поставят "най-трудните конкурентни предизвикателства" пред неговата компания Tesla. По-рано той предупреди, че китайските конкуренти ще унищожат глобалните конкуренти без налагането на търговски бариери.

Мъск също така се обърна към профсъюзна стачка в Швеция срещу Tesla, като каза: "Мисля, че бурята на този фронт отмина".

Николай Танген пък каза, че норвежкият държавен инвестиционен фонд в размер на 1,5 трлн. долара, един от най-големите акционери на Tesla, се е срещнал с председателя на компанията за електромобили през миналия месец и е получил актуална информация за ситуацията. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна