Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентина е изправена пред епидемия от денга

Мерки срещу денга в съседна Аржентина, 3 януари 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Комарите в Аржентина се излюпват по-рано и достигат по-хладни райони отпреди, тъй като повишаването на температурите е станало причина за най-голямото огнище на денга в страната и повишава риска от по-редовни епидемии на вируса, пренасян от насекомите, смятат учени, цитирани от Ройтерс.

Досега през сезон 2023/2024 г. южноамериканската страна е регистрирала 232 996 случая на заболяването, известно като "треска на счупените кости" заради силните болки в мускулите и ставите, които може да причини висока температура, главоболие, повръщане и кожен обрив, посочва БТА.

Това е доста над предишния исторически максимум от 130 000 случая, регистриран през миналия сезон, и пет пъти повече от същия период на миналата година, сочат последните официални данни. Случаите обикновено се увеличават в края на лятото в Южното полукълбо, около март-април, но този сезон започнаха много по-рано.

"Увеличаването на броя на комарите в края на пролетта става все по-рано и по-рано", каза Силвия Фишер, доктор по биологични науки и изследовател в Националния съвет за научни и технически изследвания (CONICET). Учените наблюдават, че болестта се появява повече от преди в по-хладните региони на юг от Аржентина, посочи Фишер.

"Това са все места, където преди няколко години не можеше да се открие", заяви тя и поясни, че това отразява по-широка регионална тенденция, при която сезонът за комарите се удължава поради по-топлото време, отчасти свързано с изменението на климата.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна