Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Елиза Узунова: Рибите са потенциална жертва на въздействието на човешката дейност

Снимка: БТА

Проф. д-р Елиза Узунова - ихтиолог и хидробиолог при Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е следващият гост в поредицата на БНР: "Антарктида – за природата, науката и хората". Тя разказва за работата по своя проект на Антарктида и последващите етапи на изследванията и анализите в научните лаборатории в България. 

Проф. Узунова изследва здравето на антарктическите риби и проучва наличието на микропластмаси в антарктическите води. 

"Рибите са най-многобройните гръбначни животни на Земята, но от друга страна те са и най-експлоатираните животни на тази планета. Учените дават приблизителна оценка, че между 1 и 3 трилиона риби годишно биват изземвани от водите на световния океан. Рибите са потенциална жертва на въздействието на човешката дейност", обясни специалистът. 


Тазгодишната експедиция до Антарктида е била първата за проф. Узунова. "Бях изпълнена с много притеснения и неизвестни. Предварително знаех всичко за рибите, които трябваше да търся там. Трябваше да предотвратя всеки възможен неуспех", сподели тя и изрази надежда, че този континент ще бъде запазен такъв, какъвто е, и за идните поколения:

"Над всичко доминира едно - липсата на човешко въздействие, тишината, звуците, от които нито един не е от човешка дейност".

Какво още разказа проф. д-р Елиза Узунова пред Марина Великова - музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, която също бе част от експедицията ни на Антарктида, чуйте: 

Следете поредицата "Антарктида – за природата, науката и хората" всеки вторник в предаването "Хоризонт до обед" по Българското национално радио. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени