Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Украйна има нужда от помощ сега

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна "просто не може да чака" за повече противовъздушна отбрана, докато Киев моли западните съюзници да увеличат доставките, за да отблъснат руските атаки.

"Забавянето на доставките на противовъздушна отбрана ще позволи на руските ракети да поразяват повече цели, а забавянето на доставките на боеприпаси ще позволи на Русия да окаже натиск по протежение на фронтовата линия", заяви Столтенберг.

"Украйна просто не може да чака. Тя се нуждае от противовъздушна отбрана, боеприпаси и помощ сега."

Миналата седмица страните от НАТО обещаха, че ще прегледат запасите си, след като Киев помоли за повече системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", способни да свалят руски балистични ракети.

През последните седмици Москва засили въздушните си бомбардировки по инфраструктурата на Украйна, като президентът Володимир Зеленски заяви, че Кремъл цели да прогони хората от втория град Харков.

Отчаяните призиви на Киев за нова подкрепа идват в момент, когато неговите превъзхождащи по численост сили се борят да удържат руските военни по фронтовата линия. Вашингтон заяви, че се е съгласил да продаде на Украйна спешно необходимо военно оборудване на стойност 138 млн. долара за ремонт и модернизация на ракетните системи HAWK, докато по-големият пакет от помощи на стойност 60 млрд. долара остава в застой.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна