Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Братаница протестират пред съда в Пловдив

| обновено на 11.04.24 в 11:09
5
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Жители на пазарджишкото село Братаница протестираха пред Съдебната палата в Пловдив. Протестът е под надслов „Справедливост за Моника и всички убити деца“. 

Близките на убитото момиченце искат да се спре войната на пътя и затвор за убиеца. Те разпънаха плакати с настояване за ефективна съдебна система и справедлива присъда. 

Бащата Марин Стоименов нарече подигравка 4-годишната присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд на 19 януари тази година спрямо Панайотов. Съдът му даде тогава 6 години, но заради съкратената процедура тя бе намалена с една трета. Бащата заяви също, че протестира за всички убити на пътя деца и поиска от съда поне 6 години затвор. 

Междувременно в Апелативния съд започна делото срещу бившия полицай от сектор БОП Владимир Панайотов, който преди почти три години - на 19 юли 2021, уби на пешеходна пътека в селото 8-годишната Моника.

Делото се гледа за втори път, след като Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане. Първоначално Панайотов получи 4 години и 8 месеца затвор, но на втората инстанция той получи 3-годишна условна присъда. Заради пропуски ВКС върна делото.

В съда адвокатът на пострадалото семейство Борис Акълиев настоя да се изиска от Районната прокуратура в Пловдив писмо от дирекция  Вътрешна сигурност на МВР с резултатите от вътрешна проверка на министерството по отношение на Владимир Панайотов отпреди 6 години. Става дума за случай, при който Панайотов през 2018 година е заплашил с оръжие пловдивчанин в парк, където е разхождал кучето си без намордник. Според адвоката това показва, че полицаят смята, че е над закона и счита, че е безнаказан. 

По време на заседанието бе разпитан колега на Панайотов – Георги Сестримски, който го описа като добър човек, готов да помогне на хората. По време на срещите им той е изразил съжаление за катастрофата в Братаница. Пред журналисти Панайотов също заяви, че много съжалява и добави, че справката няма да промени хода на процеса. 

В последните си думи пред съда Владимир Панайотов помоли за условна присъда. Стана ясно, че вътрешната проверка на МВР е установила, че няма данни за престъпление от страна на бившия полицай по случая отпреди 6 години. Процесът продължи с пледоарии на адвокатите и държавното обвинение, което настоя за 4 години и 8 месеца ефективна присъда след редукцията заради съкратената процедура. 

В крайна сметка съдът го обяви за решаване, а присъдата ще стане ясна в законовия срок.

По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна