Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОАЕ дават $15 млн. за морския коридор Кипър - Газа

Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Обединените арабски емирства обявиха финансова подкрепа от 15 млн. щатски долара за морския хуманитарен коридор от Кипър за Газа. Доставката на помощи по него за цивилното население в анклава се очаква да бъде възобновена скоро, каза президентът Никос Христодулидис.

Значителната сума се предоставя по разпореждане на президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян като част от ангажимента на страната "да се справи с влошаващата се катастрофална хуманитарна ситуация в Ивицата Газа", се посочва в изявление на външното министерство.

Създаването на специален международен фонд "Амалтия", по името на кипърския план за морския хуманитарен коридор, бе едно от решенията на конференцията с участието на над 40 държави и организации, проведена на острова през март. Той трябва да подпомогне координацията и финансирането на дейностите по доставките за Газа.

Основно Обединените арабски емирства финансираха събирането и транспортирането на над 500 тона в досегашните две пратки по спасителния мост.

Мисията за хуманитарна помощ от Кипър по морския коридор ще бъде възобновена скоро, с приключването на работата, извършвана от САЩ, за изграждането на временен кей в Газа, каза президентът Никос Христодулидис. Очаква се съоръжението да бъде готово до 15 дни, по-рано от планирания срок 1 май.

Доставките по коридора бяха спрени, след като неправителствената организация "Световна централна кухня" преустанови работата си в палестинския анклав заради гибелта на 7 нейни членове от израелски въздушен удар на 1 април. Втората група от три кораба бяха принудени да се върнат обратно в Кипър с 240 тона помощи, като само 100 тона бяха разтоварени в Газа.

Около 1000 тона храни се съхраняват в момента в Кипър, в готовност да бъдат изпратени за палестинското население.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна