Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Луфтханза" постигна споразумение за заплащането на самолетния персонал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският водещ авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) е постигнал споразумение за заплатите на самолетния персонал, включващ 19 000 стюардеси, като това стана след месеци на преговори и стачка, оставили хиляди пътници блокирани по летищата, съобщава Ройтерс.

Споразумението с профсъюза UFO включва увеличение на заплатите с 16,5% на три етапа за 36 месеца, започвайки със западна дата от януари 2024 г., в допълнение към изплащане на инфлационна компенсация от 3000 евро. Споразумението е в сила до края на 2026 г.

"Сега можем да бъдем много доволни от резултата", заяви главният преговарящ на UFO Хари Джегър.

От началото на преговорите през ноември миналата година UFO поиска 15% повече заплата за период от 18 месеца, еднократно плащане от 3000 евро за коригиране на инфлацията и по-високи бонуси.

Около 20 000 членове на UFO в Lufthansa и дъщерното дружество CityLine спряха работа за един ден миналия месец, причинявайки около 1000 отменени полета, което засегна 120 000 пътници, напомня Ройтерс.

UFO каза, че преговорите за работещите в дъщерните компании на Lufthansa - CityLine и Discover Airlines продължават, но и те вървят към споразумение.

Миналия месец профсъюзът Verdi успя да се договори за увеличение на заплатите на наземния персонал на Lufthansa, след като изработи подробности за сделката за предотвратяване на по-нататъшни стачки преди натоварения Великденски пътнически сезон.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна