Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК продължава да очаква стабилно нарастване на глобалното потребление на петрол през 2024 г.

Снимка: БТА

ОПЕК потвърди прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г., очаквайки стабилно използване на важната енергийна суровина през летните месеци, като в същото време отбеляза, че световната икономика има възможност да се справи по-добре от очакваното през тази година.

В последния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол заяви, че световното търсене на петрол ще нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г. до общо 104,5 млн. барела и с 1,85 млн. барела дневно през 2025 г. до 106,3 млн. барела на ден, потвърждавайки прогнозите си от мартенския доклад.

Потреблението на петрол през 2024 г. се очаква да бъде подкрепено от "силно търсене на горива за въздушния транспорт и солидна мобилност по пътищата, включващата използването на автомобилно и дизелово гориво за камионите по пътищата, както и за стабилните промишлени, строителни и селскостопански дейности в страни извън ОИСР, в допълнение към нарастващия капацитет и нефтохимически маржове в страни извън ОИСР, по-специално в Китай и Близкия изток", се посочва още в априлския доклад на ОПЕК.

"Стабилните перспективи за търсенето на петрол за летните месеци изискват внимателно наблюдение на пазара, на фона на продължаващата несигурност, за да се осигури стабилен и устойчив пазарен баланс", се посочва още в доклада.

ОПЕК също така каза, че производството на петрол в рамките на картела е блио стабилно през март, като се е повишило с 3 хил. барела на ден до 26,60 млн. барела на ден, въпреки новия кръг от доброволни съкращения на добива от членовете на ОПЕК +, който започна през януари и беше удължен до края на юни.

Организацията на страните износителки на петрол остави непроменена и прогнозата си за глобален икономически растеж през 2024 г. с 2,8%. През 2025 г. се очаква икономическият растеж да се подобри слабо до 2,9%.

"Въпреки някои рискове в низходяща посока, продължаването на импулса, наблюдаван в началото на годината, може да доведе до допълнителен възходящ потенциал за глобалния икономически растеж през 2024 г.“, се казва още в доклада на ОПЕК.

Очаква се растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ да се ускори до 2,1% през 2024 г., което е с 0,2 процентни пункта повече от предишната оценка на ОПЕК, след което да се забави до 1,7% през 2025 г. (без промяна спрямо мартенската прогноза). Перспективите за растеж на БВП на еврозоната също останаха непроменени - слаба икономическа експанзия от 0,5% през тази и от 1,2% през 2025 г. Прогнозата за икономическия растеж на Китай също остана същата -  4,8% за 2024 г. и 4,6% за следващата година. Икономиката на Русия пък се очаква да нарасне с 2% тази година и с 1,4% през 2025 г. - повишения съответно с 0,3 и с 0,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза на ОПЕК от март.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна