Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2024 г.:

MAE очаква по-бавно нарастване на търсенето на петрол

Международна агенция по енергетика (МАЕ)

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растежа на петролното търсене през 2024 г. с около 100 000 барела на ден до 1,2 млн. барела дневно (при предишна прогноза за 1,3 млн.), позовавайки се на по-слабото от очакваното потребление в страните членки на ОИСР и спада на промишлената активност в развитите икономики.

"Данните за доставките за много страни се оказаха неблагоприятни, тъй като необичайно топлото време в края на зимата намали използването на гориво за отопление в рамките на ОИСР с повече от нормалното. Освен това продължителният спад в промишлеността на развитите икономики продължи да потиска търсенето на индустриални горива", посочи МАЕ в своя месечен петролен доклад.

МАЕ очаква растежът в потреблението на петрол да се забави допълнително до 1,1 млн. барела на ден през 2025 г. поради повишената ефективност на превозните средства и нарастващия парк от електрически превозни средства (EV).

От страна на предлагането, страните извън ОПЕК +, водени от САЩ, ще движат растежа на глобалното предлагане и през 2025 г. За 2024 г. се прогнозира глобалното производство да нарасне със 770 000 барела на ден до 102,9 млн. барела дневно, като през следващата година глобалният производствен растеж може да достигне 1,6 млн. барела на ден.

МАЕ отбелязва, че търсенето на петрол в Китай се е нормализирало след скока след коронавирусната пандемия и че меката зима е намалила търсенето. Според МАЕ, приносът на Китай към глобалното увеличение на търсенето на петрол ще отслабне от 79% през 2023 г. до 45% през 2024 г. и до 27% през следващата година.

Докладът на МАЕ идва в разгара на скока в цените на петрола поради повишеното напрежение в Близкия изток, като участниците на енергийния пазар следят отблизо перспективите за прекъсване на доставките от този важен производствен регион.

"Ескалиращите опасения за сигурността на доставките на петрол идват на фона на солиден глобален растеж на търсенето на петрол от 1,6 млн. барела през първото тримесечие и по-оптимистични перспективи за световната икономика", каза МАЕ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна