Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков преодолял 4 хипотермични кризи в протока Кук

Цанко Цанков на летище "София".
Снимка: БГНЕС

Мисълта за България ме крепеше по време на преплуването на протока Кук. Това призна за БГНЕС плувецът ни в ледени води Цанко Цанков, който преплува протока Кук с рекордно време - 6 часа и 23 минути. Цанков, който е сред подкрепяните от Фондация „Спорт в България“ български спортисти, се завърна днес в България.

„Благодаря много за прекрасното посрещане. Чувствам се страхотно въпреки много дългия полет, почти пътуваме от другия край на земното кълбо, но въпреки това се чувствам много щастлив, удовлетворен от постигнатото и се радвам, че съм на родна земя“, започна той.

Цанков говори за хипотермичните кризи, които е преживял по време на преплуването – температура около 12 градуса през по-голямата част от времето. Българинът е превъзмогнал дискомфорта само заради мисълта за успеха и за България. „Температурата на водата беше около 13 градуса, като през една голяма част от времето тя беше около 12 градуса – един феномен, който се наблюдава сравнително рядко и е влияние от Антарктида, студени течения. Така че поне четири тежки хипотермични кризи преживях, изключително дискомфортно ми беше през това време, но само мислите за крайния успех и за успеха за България ме крепяха през цялото преплуване.

Относно предстоящите си цели, той разкри: „Сега ще си дам кратка почивка може би около 5-6 дни. След това започва моята подготовка за преплуване на протока Молокай – най-дългият плувен маратон в света на Хавайските острови, който ще бъде през месец октомври. Периодът ни е от 1-10 октомври. Дължината му е малко над 47 000 метра по права линия, но трябва да бъда подготвен за едно плуване от порядъка на около 60 км отново във водите на Тихия океан. Това, което е по-хубаво е, че въпреки огромното разстояние, температурата на водата е значително по-висока, така че няма да ми се налага толкова много да стискам зъби до самия край“, разказа още Цанко Цанков.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна