Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николова и Калейн с първо и второ място след първия ден на СК в София (ОБНОВЕНА)

Стилияна Николова
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Стилияна Николова поведе във временното класиране за  многобоя при жените на световната купа по художествена гимнастика, която се провежда в столичната „Арена София“ .  Другата ни представителка Боряна Калейн заема временно втората позиция.

След изиграването на съчетанията с обръч и с топка Николова натрупа актив от 69.500 точки (34.350 точки за изпълнението с обръч и 35.150 точки за това с топка) и поведе в в подреждането след първия ден на надпреварата.


Боряна Калейн също показа стабилна и уверена игра и със сбор 69.400 точки (35.600 точки за обръч и 33.800 точки за топка) заема временно второ място.

„Добър старт и на двете ни момичета в първия състезателен ден. Играха много концентрирано, много овладяно, разбира се, има какво да се надгражда в техните изпълнение. Все пак това им е първата световна купа. И Стилияна и Боряна вече имат достатъчно опит, защото са играли в „Арена София“ многократно. Пред родна публика се играе трудно. И двете ни момичета са много емоционални, а публиката ги зарежда положително. Следя конкуренцията на всяко състезание. Конкуренцията ще бъде много голяма на Олимпийски игри. След всяко състезание виждам подобрение и надграждане в композициите. В началото на годината винаги правим за участията на всяка една от гимнастичките. Разбира се, той винаги търпи промени в процеса на работа. По мое настояване Боряна Калейн ще участва в Ташкент, защото смятам, че ѝ липсват състезания, а те носят увереност и самочувствие. Наблюдавам изпълненията на гимнастичките, конкуренцията ни е много силна и това може само да ме радва. Виждам, че помага за добрата работа в залата. Всяка една от тях се стреми да запази мястото си и да покаже най-доброто от себе си. Имаме още състезания и зависимост от това как ще се представят – ще вземем решение. Европейското първенство преди Олимпийските игри е най-важното състезание. До него смятам, че ще определим състава“, коментира представянето на момичетата Бранимира Маркова - главен треньор на националния отбор - индивидуално (жени).

На трета позиция във временното класиране  е представителката на Италия София Рафаели с актив от 68. 700 точки (35.200 точки – обръч и 33.500 точки - топка).

Четири от четири възможни финала за България в първия състезателен ден. Стилияна Николова и Боряна Калейн намериха място сред най-добрите осем както на  обръч, така и на топка.

Утре предстоят съчетанията с бухалки и лента, след което ще знаем призьорите в многобоя и финалистите на отделните уреди.

Надпреварата ще бъде официално открита в 18.00 часа, а от 19:00 до 20:40 предстоят изпълненията с пет обръча при ансамблите. България ще играе във втората група, която започва в 20:00 часа.

Специален гост на световната купа е президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе, който гледа изпълненията в компанията на президента на БФХГ Илиана Раева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна