Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рина Бакалов: Сред израелците няма страх

Израелци в кафене в крайбрежния град Нетания, 14 април 2024 г.
Снимка: АФП

В момента сред хората в Израел няма страх, а напрежението е отминало, разказа пред "Хоризонт" нашата сънародничка Рина Бакалов. Тя живее в Израел от 34 години и е председател на Българския културен център в страната. Пред репортера Светослава Кузманова тя сподели, че хората се чувстват сигурни в това, което държавата прави:

"Аз съм в широк Тел Авив, в град Холон. Той е като квартал на Тел Авив. След снощи - тази изключително тежка вечер, днес вече сме добре, всичко работи, всички са на работа. Животът кипи с пълна сила. Имаме информация през цялото време от правителството и армията. Информират ни за всичко, което се случва, и това, което ни казаха е, че засега опасността е отминала. Явно няма да има повторно нападение от Иран. Въпросът е, че не беше само от Иран. То беше и от Ирак, и от четири-пет места около Израел - от Сирия, Ливан, Етиопия и Иран. Общо към 530 ракети бяха прехванати тази нощ в Израел. До 3.30 свърши цялата атака".

"Нощта прекарахме вкъщи. При нас нямаше сирени, нямаше атака над нас точно, но следяхме цялото положение в Израел. За първи път най-учудващо беше, че имаше страшно много ракетни изстрели срещу Ерусалим при условие, че много бяха интересни кадрите, които показаха по телевизията през нощта – над купола над "Ал Акса" се разбиваха ракетите. Това все пак е един от най-големите мюсюлмански храмове".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна