Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният прокурор на Враца за простреляното дете: Нелеп инцидент

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков (вляво) и Кинка Димитрова, разследващ полицай от РПУ - Враца
Снимка: Ива Антонова

Инцидентът, при който дете на година и половина беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е нелепо стечение на обстоятелствата. Това е мнението на разследващите органи. Вчера в двор на къща във врачанския квартал "Кулата" единайсетгодишно момче рани с въздушна пушка дете на година и половина. То беше транспортирано с военен хеликоптер в "Пирогов". Детето е в критично състояние с опасност за живота.

Простреляното дете  е пострадало при нелеп инцидент - това показват на фактите, които са установили на този етап разследващите органи. В събота следобед в двор на къща във врачанския квартал "Кулата" единайсетгодишно дете рани с въздушна пушка дете на година и половина. То беше транспортирано с военен хеликоптер в "Пирогов", където медиците все още се борят за живота му.
От разпитите на очевидци и огледите на място засега е установено, че вчера следобед роднини на двете деца, които са вуйчо и племенник, са били в двора на семейна къща в квартал "Кулата". Дядото на пострадалото дете притежава законно въздушна пушка с 5,5 милиметров калибър и с т.нар. чашки, която изнесъл на двора, по думите му - за да стреля  по свраки. Произвел няколко изстрела и я оставил на маса. Междувременно дошли купувачи на агнета, които семейството отглежда. Това отклонило вниманието на възрастните от децата и пушката и тогава се случил нелепият инцидент, посочи окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков:
„Такава е фактологията. Това 11-годишно дете не е знаело, че пушката е заредена, тъй като е било да купува сладолед. И затова по никакъв начин не се установява умисъл за извършване на такова деяние“
Засега разследването е за опит за умишлено убийство, но правната квалификация ще бъде променена в по-лека. Предстоят още разпити, включително и на майката на пострадалото дете. Ще бъдат назначени балистична и съдебно-медицинска експертиза. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна