Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на глобалните доставки на iPhone на Apple с 9,6% през първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалните доставки на смартфона iPhone на Apple Inc. през първото тримесечие на 2024 г. са намалели с 9,6% спрямо същия период година по-рано, показват данните на компанията за пазарни изследвания в технологичната индустрия - International Data Corporation (IDC).

IDC заяви, че корейската компания Samsung е успял да заеме мястото на Apple като водещ глобален доставчик на смартфони през първите три месеца  на годината.

Глобалните доставки на смартфони на Samsung Electronics са спаднали с едва 0,7% на годишна база. Третото място е заето от Xiaomi Corporation, като глобалните доставки на смартфони на китайският гигант през отчетения период са нараснали с цели 33,8% в сравнение със същия период от 2023 г.

Междувременно общите доставки на смартфони в световен план са се увеличили със 7,8% на годишна база до 289,4 милиона, според предварителните данни, което предполага по-широко възстановяване на индустрията.

"Както се очакваше, възстановяването на пазарите на смартфони продължава да върви напред с бавно натрупване на пазарен оптимизъм сред водещите марки. Докато Apple успя да заеме първото място в края на 2023 г., Samsung успешно се утвърди отново като водещ доставчик на смартфони през първото тримесечие", посочи вицепрезидентът на IDC Райън Райт.

Американският технологичен гигант Apple претърпя спад в продажбите на iPhone в Китай, изправен пред възраждаща се конкуренция на местния голям производител Huawei, както и в резултат на въведените от Пекин забрани за използването на негови устройства от китайските държавни служители.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна