Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия гласува на парламентарни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватия гласува на парламентарни избори, които се очаква да се превърнат в тест за управляващия Хърватски демократичен съюз на премиера Андрей Пленкович. Анализатори смятат, че много от хората са се уморили от партията, която доминира политиката на страната от независимостта ѝ през 1991 година, а многобройните корупционни скандали могат да ѝ струват мнозинството на вота.

Основен опонент на Пленкович е президентът Зоран Миланович и неговата Социалдемократическа партия. Миланович вече обяви, че ще подаде оставка, ако формацията му спечели с помощта на по-малките партии. Последните проучвания сочат, че Хърватският демократичен съюз ще бъде победител и ще получи 60 от общо 151 места в парламента, които обаче няма да бъдат достатъчни за мнозинство. Ако водена от социалдемократите коалиция получи властта, това се очаква да промени позицията на Загреб по различни въпроси, включително помощта за Украйна.

Избирателните секции отварят в 7 часа местно време, а гласуването трябва да приключи 12 часа по-късно. Право на глас имат около 3 700 000 души. Официални резултати от вота се очакват в следващите дни.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна