Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон призова Израел да ограничи мащаба на отговора си на Иран

Дейвид Камерън (вдясно) с германската си колежка Аналена Бербок и с израелския президент Ицхак Херцог, 17 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Йерусалим, призова израелските лидери да положат максимални усилия да не се стигне до ескалация на напрежението в Близкия изток. 

Дейвид Камерън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на днешното си еднодневно посещение. Израел се закани да отмъсти след безпрецедентната атака с ракети и дронове на Иран през уикенда, но лорд Камерън призова израелските държавници да ограничат мащаба на отговора си поради опасения, че това може да доведе до по-широка регионална война. Той призова правителството на Израел да действа "умно, но и твърдо". 

Говорейки пред репортери малко след пристигането си в Йерусалим, лорд Камерън каза, че е там, за да "покаже солидарност след тази ужасна атака от Иран".

Британският дипломат номер едно изтъкна, че е приоритет усилията да бъдат насочени отново към "Хамас", към заложниците, към доставянето на помощи в Газа и пауза в сраженията там. Преди да се срещне с Нетаняху, Камерън проведе разговори с израелския президент Ицхак Херцог и външния министър Израел Кац.

Предстои му посещение на палестинските територии за среща с Мохамад Мустафа - министър-председател на Палестинската автономия. По-късно лорд Камерън ще пътува за среща на министрите от Г-7 в Италия, където ще настоява за координирани санкции срещу Иран.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна