Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Йенс Столтенберг
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на около 61 млрд. долара.

Американският президент Джо Байдън обеща "незабавно да подпише" законопроектите за помощ за Украйна, Израел и Тайван. Той призова Конгреса да не бави повече пакета военна помощ, като заяви, че съюзниците на Съединените щати се намират в "ключов" момент на конфликти срещу Русия и Иран.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в социалната мрежа "Х", че страната му се нуждае от финансова помощ, а Кремъл като единствено виновен за войната срещу Украйна трябва да плати болезнена цена чрез използването на замразените руски активи за нуждите на Киев. Темата се обсъжда от финансовите министри от Г-7. В Киев пристигна германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек в подготовка на конференцията за възстановяване на Украйна, планирана за юни в Берлин.

В интервю за Washington Post началникът на украинското разузнаване Кирил Буданов заяви, че очаква още през юни голяма руска офанзива, за да се опита да превземе цялата територия на Донецка и Луганска област. Той обаче допълни, че Украйна също планира нови трансгранични атаки от руски доброволци, които действат на руска територия. Снощи руската противовъздушна отбрана е свалила 14 дрона над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Няма информация за пострадали, заяви губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна