Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на строителството в ЕС и в България през февруари

Евростат

Продукцията в строителния сектор на еврозоната и в целия ЕС нарасна през февруари с 1,8%, като в същото време се повиши в България за трети пореден месец, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се повиши с 1,8% спрямо януари, когато отбеляза спад с 1,2%, като в рамките на еврозоната продукцията в строителството също нарасна с 1,8% след слабо повишение с 0,2% в началото на годината.

Най-силен ръст през февруари отбеляза строителството в Австрия (скок с 9,3%), следвана от Германия (със 7,9%) и Словения (с 6,3%), докато най-голям спад на продукцията в строителството беше отчетен в Унгария (спад с 8,5%), Франция (с 2,1%) и Швеция (с 0,9%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се сви с 0,6% след спад с 0,9% през януари, а в рамките на еврозоната строителството отбеляза понижение с 0,4% след понижение с 0,3% месец по-рано.

Най-силен спад на годишна база на строителството през февруари беше отчетен в Нидерландия (понижение с 12,9%), Финландия (с 6,9%) и Австрия (с 5,9%), докато най-солидно повишение отбеляза строителството в Испания (с 8,3%), Португалия (с 4,4%) и Чехия (с 3,7%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през февруари се повишава с 1,5% след растеж с 1,1% през януари и с 0,3% в края на 2023 г.

Продукцията в българското строителство на годишна база се повиши през февруари с 3,3% след два поредни месеца на стагнация, като това е първото нарастване спрямо година по-рано от март 2023 г. насам.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени