Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

Снимка: БТА

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве. 

Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят условията на живот и лечение в психиатричните лечебни заведения, качеството на оказваната специализирана медицинска помощ и да се гарантират правата на пациентите. 

В пленарната зала бяха представени данни за нехуманно отношение в лечебни заведения, цена на храноден, която на места достига под 2 лева, ниското заплащане и липса на персонал. 

В момента 2401 души чакат за настаняване в центровете за резистентни грижи, отбеляза Стела Николова от ПП-ДБ. Тя посочи, че местата в тези центрове са 1928 и всички са заети. 

273-ма души пребивават в държавни психиатрични болници без да имат нужда от лечение. Смиляна Нитова от БСП изрази резерви по предвиденото общините да финансират комисии за психично здраве с участието на неправителствени организации:

"Не смятате ли, че по този начин държавата абдикира от основните си задължения, едно от които е грижата към своите граждани".

От "Възраждане" и "Има такъв народ" отчетоха добрите практики в центрове за грижа за психично болни. Цвета Рангелова от "Възраждане" обаче допусна, че промените се правят, за да се финансират определени социални дейности и се обърна към ПП-ДБ: 

"Вие искате отново да наместите вашите НПО-та, които да упражняват тази резидентна грижа".

Репликира Стела Николова от ПП-ДБ: 

"Не разбирам защо се говори за някакви наши НПО-та. Тези НПО-та, които са създадени и работят в тази сфера, заместваха държавата в много голям период от време".

Председателят на Социалната парламентарна комисия Деница Сачева от ГРЕБ обяви, че срокът за предложения между двете четения ще е седемдневен, като след изборите ще се сформира работна група, за да се прецизират текстовете.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна