Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост.

Той е на стойност близо 8 милиона лева.

Лентата на иновативния музей, издигнат до военното гробище край Тутракан, прерязаха кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, бившият президент Георги Първанов и бригаден генерал Иван Маламов, началник на Военния университет "Васил Левски" във Велико Търново.

В едно са съчетани експозиция и 3D карта на събитията. Най-впечатляваща е диорамата, която инсценира епизод от реалната битка и е допълнена е допълнена с триизмерен филм, каза директорът на Историческия музей в Тутракан – Петър Бойчев.

"Да излезем от това посетителят да гледа студени витрини и артефакти, които всеки музей има" .

Част от събитието е и двудневна научна конференция посветена на културно-историческото наследство на Тутракан. Тя ще събере 36 специалисти, университетски преподаватели, служители в архиви и краеведи, а Захари Карабашлиев, ще представи събитията на Добруджанския фронт през призмата на своя роман "Рана".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна