Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският енергиен регулатор предупреди, че ЕС все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че единният блок все още трябва да внася руски втечнен природен газ (LNG), за да избегне енергиен шок, въпреки че група от държави членки на съюза се опитват да забранят покупките на гориво от Москва.

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) заяви в петък, че "трябва да се подхожда предпазливо" към усилията за ограничаване на рекордния внос на руски втечнен природен газ в Европа, тъй като доставките на тръбен газ от Русия се очаква да спаднат допълнително в края на годината, съобщава "Файненшъл таймс".

"Намаляването на руския внос на втечнен природен газ трябва да се обмисли постепенно", се посочва в доклад на ACER, в който се подчертава трудността за ЕС да балансира енергийната си сигурност със стремежа да удари по финансите на Русия чрез намаляване на покупките на газ.

Контролният орган, който следи отблизо енергийния пазар на Европа за неблагоприятни развития, играе водеща роля в координирането на националните регулаторни органи, отбелязва финансово издание.

Въпреки че ЕС успя да замени руския тръбопроводен газ с втечнен природен газ след пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна през 2022 г., световният газов пазар все още е затегнат.

Енергийните пазари бяха нестабилни през тази година и на фона на опасенията за възможна ескалация на войната на Израел с "Хамас" и конфронтацията на Тел Авив с Иран, въпреки че до момента повишенията на цените на петрола и газа бяха относително ограничени.

ЕС смекчи до голям степен отказа си от руски тръбопроводен газ, но като увеличи покупките си на LNG от Русия, както и от други доставчици.

Сега Русия е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за блока след САЩ, като представлява 16 процента от общия внос през миналата година. Според компанията доставчик на данни Kpler, 15,5 милиона тона руски втечнен природен газ са били закупен от страните от ЕС миналата година, което е било близо 40% процента повече от общите покупки на LNG през 2021 г.

Европейските дипломати отбелязват, че страни, включително Швеция, Финландия и балтийските държави, настояват ЕС да наложи незабавна пълна забрана на руския LNG - стъпка, която ще изисква единодушие от държавите членки. Представители на тези членове на ЕС ще лобират пред Европейската комисия относно плана през следващата седмица.

"Това е особено важен въпрос за страните около Балтийско море", посочи за "Файненшъл таймс"  дипломат, участващ в преговорите.

Но втечненото руско синьо гориво горивото се внася от страни като Франция, Испания и Белгия, а част от него се продава на Германия и нейните централноевропейски съседи.

ACER също така изрази загрижеността си относно използването на нови правомощия от отделни държави членки "за временно ограничаване на доставките на газ, включително втечнен природен газ, от Русия и Беларус", отбелязвайки, че подобни ходове могат да засегнат дългосрочните договори за доставки с Москва от преди началото на военната инвазия в Украйна през 2022 г.

Нарушаването на такива договори може да принуди европейските компании да плащат солидни неустойки.

Новите правомощия бяха подкрепени от Европейския парламент през миналата седмица, но все още изискват окончателно одобрение от държавите членки на ЕС.

Регулаторът подчерта, че прекратяването на доставките по тръбопроводи от Русия през Украйна до ЕС тази година ще намали доставките на газ към блока с 13,6 милиарда кубически метра, или около 4% от общото потребление през миналата година.

Изтичането на договора за транзит през Украйна ще прекрати потоците през един от само двата оставащи тръбопроводни маршрута от Русия към Европа, като другият е под Черно море към Турция и след това през България, отбелязва "Файненшъл таймс".

Като цяло европейският внос на газ от Русия е намалял с около две трети от нивата преди инвазията, въпреки че доставките се пренасочиха от тръбопроводи към LNG.

Представители на ЕС призовават европейските компании да избягват да купуват руски LNG сега, когато газохранилищата са запълнени на рекордни нива към това време на годината и цените са спаднали от пика след началото на руската инвазия в Украйна.

ЕС вече забрани руския внос на петрол и въглища, а Европейската комисия предложи прекратяване на целия внос на изкопаеми горива от Русия до 2027 г.

Подчертавайки трудността да се прекрати целият руски внос на втечнен природен газ до тази дата, ACER отбеляза, че пренасочването на доставките е по-сложно, когато има така наречените "клаузи за местоназначение", определящи специфични терминали за приемане на LNG товари, което ограничава продажбата на газ на друг купувач.

В такива случаи ACER отбелязва, че "ще е необходимо повече време за преговори за постигане на споразумение, но крайната 2027 г. е на хоризонта".

В допълнителен знак за потенциално напрежение в рамките на ЕС по отношение на енергийната сигурност, Австрия, Унгария, Чехия и Словакия предупредиха, че германската такса върху транспортирането на газ от страната може да ги принуди да увеличат руския внос.

По този повод ЕК посочи, че "едностранните национални мерки под формата на ограничения за износ или налози на трансгранични изходни точки излагат на риск енергийната солидарност". Тя обаче отказа да коментира дали ще започне съдебно производство срещу Германия, което Австрия поиска.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна