Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-ма китайски плувци са с допинг, но без наказания

23-ма китайски плувци са с допинг, но без наказания
Снимка: БТА

Световната антидопингова агенция (УАДА) няма да наложи наказания на китайските плувци за нарушаване на антидопинговите правила преди олимпиадата Токио 2020, тъй като не успя да опровергае информацията на китайската антидопингова агенция, че забраненото вещество е попаднало неволно в телата на спортистите, съобщиха от световната централа.

"Ню Йорк Таймс" разкри днес, че пробите на 23-а китайски плувци, които са участвали на олимпийските игри в Токио през 2021-а, са дали положителен тест за "триметазидин".

"През юни 2021-а УАДА беше уведомена за решението на Китайската антидопингова агенция да признае, че плувците са дали положителен тест за триметазидин в началото на 2021 година след непреднамерено въздействие на това вещество чрез замърсяване. Както винаги, УАДА внимателно прегледа решението и в този случай поиска пълно разследване. Като част от своята проверка УАДА събра допълнителна, непубликувана научна информация за триметазидина и се консултира с независими научни експерти, за да провери теорията за замърсяване и дали ниските дози триметазидин могат да бъдат от полза за спортистите по време на състезателно плуване", добавиха от агенцията.

"По време на проверката, продължила няколко седмици, учени и външни правни консултанти внимателно тестваха теорията за замърсяване, представена от Китайската антидопингова агенция. В крайна сметка УАДА заключи, че не е в състояние да опровергае възможността източникът на триметазидин да е замърсен, което е в съответствие с аналитичните данни във файла. Учените и следователите на УАДА не успяха да проведат разследвания на място в Китай предвид строгите ограничения, наложени заради КОВИД-19. УАДА заключи, че предвид специфичните обстоятелства на предполагаемо заразаване, спортистите няма как да се считат за виновни. Ето защо, въз основа на съвета на външен съветник, УАДА реши, че жалбата е неоснователна", се каза в изявлението.

Китайската страна твърди, че плувците са взели забраненото вещество неволно и в малки количества, така че не са необходими действия срещу тях. Разследване на Китайската антидопингова агенция предполага, че инцидентът се дължи на замърсени хранителни продукти. В доклада си китайски следователи описват дори колко от най-добрите плувци в страната са отседнали в един и същи хотел за национални състезания в последните дни на 2020-а и първите на 2021 година.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна